Contoh Serah Terima Pengantin Laki-laki dengan Bahasa Sunda yang Indah

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Alhamdulillahiladzi qod ahalla nikah wa harrama syifah. Asyhadu ala ilahaillallah wahdahula syarikalah wa asyhadu anna muhammadan abduhu wa rasuuluh. Aladzi la nabiyya ba’dah. Amma ba’du.

Qaalallhutaala filquraanil kariim.

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ 

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

Sagala puji kalayan seja muji ka gusti nu maha suci. Syukur ka Allah robbul ghafur. Shalawat kalih salam mudah-mudahan salamina dicurah limpahkeun ka panutan alam, habibana wa nabiyyana sayyidina Muhammad shalallahu alaihi wassalam, ka para kaluawargina, ka para sahabatna, tabiin, tabiin attabiin. Umumna ka urang sadayana nu janten umat mantenna. Pamugi kenging sya’afatuluzma di yaumil jaza, aamiin ya Allah ya rabbal alamin.

Para sepuh pini sepuh anu sami rawuh. Sesepuh ieu kampung, papagon ieu lembur anu ku simkuring dipikahormat.

Almukaromun para alim, para ulama, para Kyai anu simkuring dipikahormat,
Aparatur pemerintahan anu ku simkuring dipikahormat,
Wabil khusus shohibul bait sakaluawargi  Bapak…..kalih Ibu…..anu kusimkuring dipikahormat.

Dahal basa direka-reka nyulastra para pujangga direnggi-renggi kunanti angger simkuring mah teu gedak galindek estuning katindih kumusti kateda kupangawasa, kapapancenan tugas ku sepuhnya ieu panganten pamegeut kangge ngadugikeun pamagsadan bilih janten pertarosan urang dieu.  Aya naoun ceunah ngaleut ngengkeuy ngabandaleut, ngembat-ngembat nyatang pinang ti utama ka eui tempat boh bilih janteun sawangan. Kukituna simabdi (sim kuring) sejak ngawakilan sepuhna kuanjeun panganten pameugeut oge sadaya rombongan kangge ngadugikeun pamasadannana. maksad abdi datang sanes bade nyerang, anjog sanes bade ngarampog. Estuning ngabantun pamadsadan anu kalintang saena. Abdi sa rombongan dongkap ka dieu patempatan tehseja nyanggakeun silaturahmi. Mudah-mudahan silaturahmina ditampiku Pak haji sakaluwargi di dieu umumna ku kaluarga didieu. Mudah-mudahan ku silaturahmi urang sadayana sing janteun wasilah panjang yuswa diarangge ibadah seer milik sareng rizki anu barokah.

Pamadsadan nu kadua, sabadana pun anak kersana jang……..tepung lawung tepang raray sareng tuang  putri Pak haji di dieu nuwastana neng……..patepung sumeureup kalbu patepang patelak rasa, akhirna gelar dina lisana maksad hoyong hirup sasarengan, ngambah lautan rumah tangga anu disunahkeun ku kanjeung Rasulullah Shalallahi alaihi wassalam.

Sa bada anjeuna duaan tuhu nunggu-nunggu waktu tawakal wilangan wulan nyalirna hiji wanci nu mustari ningal wangsa nu utama, melati ligarna ati cempaka na dada. Sawangan tianggalna dibayangkeun. Alhmadulillah dinteun kamari tos dihijikeun ngalangkungan ijab sareng qobul kalayan ayeuna kasaksen ku sadayana rombongan tiutama. Nu dipayun teh sanes calon dieu parantos sah janteun suami sareng istri.

Simkuring nujanteun sepuhna, ngawakilan Bapak…..kalih Ibu…..mangrupikeun kawajiban panginteun nganterkeun ieu murang kalih ti utama hadirin sadayana boh bilih disangki teu gaduheun wargi ternyata panginteun Bapak tingali ku sadayana mun dihijikeunmah aya sa RT-eun ayeuna nu dongkap kadieu teh. Nyanggakeun ieu pun anak nu wastana Jang……ka sepuhna pangenten istri kersana Bapak haji……mudah-mudahan anjeuna tiasa ngabimbing nu janteun putra ieu tina urusan agamana, oge urusan duniana. Urusan sanes kantena. Simkuring nu janteun sepuh panginteun tos teu miboga teu mibanda. Ayeuna nyanggakeun sapuratina ti luhur sausap rambut dugi ka handap sa hibas dampal. 

Anu salajeungna, para Bapak miwah Ibu sadayana. Simkuring anu janteun sepuhna pun anak, sanes teu hoyong mekelan kubanda oge kuharta dapanginteun saur pari paos mah panganten pameugeut teh gaduh ibu tak ber ilmu, gaduh bapak tak berharta sanes mun paribasa ari sakieu kabektosanana teu bisa masihan anu dipikahareup didieu, namun kamampuan teu tiasa kaukur. Kukituna neda hapunteun sa teuacana. Atuh katingali bok bilih aya nungguy, aya nu ngajingjing eta mah ala kadarna, nyanggakeun anu diwadahan. Wadahna bade dicandak deui da kenging nambut. Mudah-mudahan janteun raos kadedeudeuh kangge tuang putra didieu. Mudah-mudahan janteun pangikat. Pamageuh dina rumahtanggina ieu pun anak dua-an.

Anu terakhir, panginteun tiang sepuh abdi ngawakilan mun tiasa teh ngaduakeun ka panganten sakalih. Mudah mudahan ieu panganten dina rumah tanggina kenging rumah tanggi anu kekal sekekal Nabi Adam sareng Siti Hawa.  Rumah tanggi anu barokah sa baraokah rumah tanggi Nabi Muhammad sareng Siti Khadijah.

Abdi sakaluargi, abdi terutama, mung sakitu nudipikadugikeun. Hapunteun nukasuhun.

وَبِاللهِ التَّوْفِيْقُ والهِدَايَةُ وَ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sumber: Channel Youtube Ma’sum Kuwu.
Catatan: Ayat yang disampaikan diganti.

Maman Abdurahman
Follow me
0 0 vote
Article Rating

Maman Abdurahman

Magister Psikologi Islam UNIVERSITAS INDONESIA. Sarjana Agama jurusan Aqidah Filsafat IAIN (Sekarang UIN) Jakarta. Meneliti tentang keluarga dan keberagamaan. Menulis persoalan perkawinan, keluarga, cerpen dan puisi.

Maman Abdurahman
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x